Zilele trec rapid când sunt atât de multe lucruri noi de învățat, din natură, din istoria locului și studii de cercetare.

Pe parcursul săptămânii care se încheie, tinerii profesioniști au început cu spor lucrul în diversele arii ale proiectului de conservare WildAI.

Astarte și Ariane au făcut o echipă bună căutând și analizâd mai mult de 12 sălașe în satul vechi Plopu. Acest studiu pe surafața sălașelor este esențial pentru a mai bine înțelege și preîntâmpina posibilele conflicte dintre om și natură.

image

Tristian a montant în curtea casei rustice o cameră capcană; cel mai bun loc pentru ea este, desigur, să o ascunzi la vedere. Acest exercițiu este primul pas înainte de a amplasa în sălbăticie camerele ce vor surprinde zimbrii și celelalte viețuitoare ale pădurii.

Echipa, însoțită de rangerii experimentați au cureierat zona de resălbaticire pentru a lua coordonatele zonelor în care se gasește semnal pentru a putea mai bine seta echipamentul care va fi folosit în monitorizarea zimbrilor.

image

Danne, Cătălin și Bianca au continuat să exploreze regiunea în căutarea traseelor perfecte pentru turiști, care să lege satele pitorești de zona dealurilor înțesate de sălașe. Ei au ajuns la punctul de observație numit Tara – un proiect  arhitectural finalizat anul trecut de către WWF-România și Camposaz. Puteți citi mai multe despre această construcție deosebită aici.

Sub razele aprige ale soarelui, echipa a lucrat cu spor pentru a identifica locul cel mai prielnic pentru a așeza cutii cu nisip dealungul Drumului European E70 între Teregova și Armeniș. Aceste intalații vor furniza informații despre animalele care folosesc strada precum coridoar de trecere și cum s-ar putea înlesni traversarea lor peste acest drum foarte circulat și periculos. Urmele găsite au fost introduse în aplicația de navigare luând în considerare și alți factori precum distanța față de râu, calea ferată și parapeții din piatră de pe marginea șoselei.

image

Soarele nu a fost însă prea prezent la altitudini mai înalte, în Munții Țarcu, unde echipa a explorat pășunile alpine și a putut experimenta condiții mai puțin plăcute, departe de sat sau adăpostul pădurii. Înconjurați de ceață, ploaie continuă și de vântul rece, expediția până la stația meteorologică de la 2190 metri a fost o experiență de neuitat pentru cei 6.

image

Dulceața afinelor, întâmpinarea caldă pe care a arătat-o meteorologul de serviciu și superbul răsărit au făcut însă ca toată răcoarea simțită mai înainte să dispară complet.

image

Excursia a avut o bază educativă, oferind șansa de a explora ecosistemul prin care zimbrii ar fi nevoiți să migreze în viitor pentru a pătrunde în zona Parcului Național Munții Retezat.

image

Se anunță zile pline; un workshop Blockchain la care iau parte experți internaționali se desfășoară în acest weekend aproape de Măgura Zimbrilor, în Rusca, iar echipa de interni abia așteaptă incursiunea în Parcul Național Vânători Neamț de săptămâna următoare și schimbul de idei cu rangerii de acolo.

Ești curios ce subiecte cheie se vor dezbate în timpul workshop-ului de Blockchain?

Sau vrei să știi cum se comportă zimbrii sălbatici din Vânători Neamț? Urmărește acest blog, canalele WWF România și hashtag-ul: #BisonHillockLive