Prima săptămână de toamnă a sosit în Măgura Zimbrilor alături de frunze ruginite și de vânturi răcoroase, cu mulți prieteni din țara și străinătate.

Echipei s-au alăturat, Nicolo, din Italia, care va fi busola tuturor pentru tot ce are legătură cu GIS (sistemul de informații geografice) și, de asemenea, cu Sebastian, ghid suedez, care se pregătește să devină principalul ghid local.

Taskforece explores the region
Nu s-a pierdut deloc timpul și Taskforece-ul a început explorarea regiunii, descoperind noi trasee și în același timp cunoscându-se mai bine reciproc.

Walking through Sub Margine
Curs de identificare a urmelor

Timp de 2 zile, un grup de 7 vânători din Armeniș a participat la un workshop de identificare a urmelor condus de Tony, expert în acest domeniu, cu 7 ani de experiență vastă acumulată în Africa și Europa.

Tracking course 1
Vânătorii au lucrat independent și împreună pentru a recunoaște urme de păsări, rozătoare, canide și zimbru. Deși vânătorii sunt obișnuiți să urmeze numai anumite tipuri de piste în rutina obișnuită, acum ei pot urmări animale mai mici, cum ar fi gândacii și vidrele, care oferă o perspectivă mai detaliată asupra ecosistemului.

Unul dintre sfaturile pe care Tony le-a dat tuturor este să nu raționalizeze când văd o urmă. Uneori prima idee este cea mai bună.

O aplicație va fi dezvoltată pentru a fi utilizată de către vânători pentru a monitoriza urmele și fauna sălbatică. Acest exercițiu de urmărire și pașii următori joacă un rol important în consolidarea legăturii dintre programul de conservare și gestionarea corectă a animalelor sălbatice din păduri.

Tracking course 2
Curs de ghid

În același timp, un curs de ghid condus de Georg, care a fost principalul ghid în zonă în ultimii ani, a avut loc la Bison Hillock. Danne, Sebastian, doi ghizi locali Christian și Engelber alături de Lică și Ion, doi rangeri din Parcul Natural Vânători Neamț au petrecut 48 de ore prin pădure și au dormit sub stele la Observatorul Tara.

Cursul a fost axat pe urmărirea zimbrului și exercițiile de grup menite să crească gradul de conștientizare față de mediul înconjurător Într-unul dintre exerciții, ei au rămas tăcuți timp de trei sferturi de oră urmărind și ascultând natura.

„Aceste patruzeci de minute au dezvăluit care ar fi esența cursului de îndrumare. Expunându-ne la un mediu aparent neschimbat, simțurile noastre s-au trezit și au început să vadă și să audă ceea ce nu am observat anterior”, a declarat Danne după ce experiența s-a încheiat.

Tracking course 3
Lecțiile învățate și conexiunile construite în această săptămână vor prospera, pentru a beneficia întreaga comunitate, programul de conservare și parteneriatele de lungă durată în țară și internațional.

Text: Bianca Ștefanuț
Photos: Bianca Ștefanuț & Alina Floroi