Când iarnă coboară în sate și primii fulgi de zăpadă umplu aerul, echipa Taskforce își încheie activitatea în Măgura Zimbrilor.

Înainte ca trei membri să plece spre casă, cu toții am făcut o vizită la București pentru a ne împărtăși experiența cu, colegii WWF din capitală. Au avut loc trei prezentări productive și informative, iar oamenii care lucrează la alte proiecte, care își petrec timpul mai mult în birou, au vazut rezultatele muncii de teren realizate în ultimele patru luni. Împreună am savurat gustul de sărbătoare a rachiei și multe dulciuri.

image

Unele dintre rezultatele concrete care s-au materializat de-a lungul acestor câteva luni de lucru în Măgura Zimbrilor includ:

· 68 observari directe a comportamentului zimbrilor

· 589 de filmari cu Camere Capcana clasificate, înregistrând 12 comportamente în conformitate cu protocoalele de monitorizare a reabilitării zimbrului (Deju R., Dr., Catanoiu S., Dr., 2016)

· 86 salase au fost evaluate și utilizate datele pentru a crea un indice de risc preliminar bazat pe utilizarea lor (capite de fan, pomi fructiferi, garduri, decojirea anterioară a pomilor)

· 16 loturi de 1000 m2 măsurate fiecare în vara-toamna anului 2018

· 3496 copaci nedecojiți de zimbri și 127 de copaci decojiți înregistrați

· 5 aplicații de colectare a datelor (Android și iOS) care aduc la viață protocoalele

· 25 de articole bilingve

· 12 filme în cadrul evenimentului săptamânal Film în șura au avut loc în toate cele 4 sate: Săt Bătrână, Armeniș, Sub Margine, Feneș și au inspirat o medie de 15 copii per ecranizare.

S-a creat și o schema a structurii sociale de recunoaștere a zimbrilor bazată pe observații directe efectuate în cursul lunilor septembrie – noiembrie.

image

De asemenea, construirea unui site de destinație bilingv (magurazimbrilor.ro) și crearea interviurilor video despre tinerii profesioniști, voluntari, invitați speciali și localnici a fost o modalitate de a dezvălui mesajul conform căruia conservarea este un efort comun și depinde de factorii umani, din counitate și dincolo de ea.

Pașii următori vor fi unificarea tuturor datelor într-o platformă cu asistența specialiștilor ESRI. Tabloul de bord va acționa apoi ca un motor de procesare care va ajuta la prezicerea comportamentului, alimentației, distribuției zimbrilor și a altor factori anul viitor.

Aceste rezultate reprezintă un element de bază pentru o analiză viitoare a datelor și a experiențelor care, sperăm, vor alimenta eforturile viitoare și vor conduce la un program reușit de resălbăticire, care va aduce noi oportunități durabile pentru cei care se află la porțile mediul sălbatic – comunitatea locală.

image

Ca și încheiere și pentru a sărbători, echipa de tineri practicieni va găzdui un Festival de Idei pe 1 decembrie, Ziua Națională a României, care va întări legăturile cu localnicii. O varietate de cursuri și ateliere de lucru votate de oamenii din comunitate vor fi facilitate de specialiști din întreaga țară. Seara se va încheia cu o prezentare a echipei, o tombola, muzică live, companie bună și mâncare pe măsură.

image

În ansamblu, cele patru luni petrecute în Măgura Zimbrilor au fost o experiență complexă în care toți cei implicați au învățat aspecte importante care implică conservarea, ritmul rural și dezvoltarea de sine. A fost ceea ce trebuie să fie un laborator de inovație sălbatic – inițiativă de pionierat, plină de surprize, împingând limite din toată inima și, sperăm, sporind optimismul și solidaritatea.

Text: Bianca Ștefanuț

Fotografii: Bianca Ștefanuț