Măgura Zimbrilor se afla la poalele Munților Ṭarcu

Munții Țarcu sunt parte dintr-o zona salbatică întinsă, de peste 300.000 de hectare, în sud-vestul României – una din cele mai mari bogății ale Carpaților. Zonele sălbatice sunt și „termometrul” sănătății noastre de fiecare zi, pentru că ele ne vorbesc despre sănătatea și bunăstarea naturii. Însă ele fac mai mult decât să dea un diagnostic și mai mult decât să trateze, întărind rezistența ecosistemului în fața schimbărilor climatice. Folosite înțelept, zonele de sălbăticie ne pot oferi beneficii «moderne», cuantificabile economic: valoarea estetică a peisajului, spațiile de recreere, plantele medicinale, apa, toate acestea și multe altele sunt oportunități de afaceri și turism, deci surse de prosperitate directă.

Munții Ṭarcu reprezintă o unitate montană aparținând părții vestice a Carpaților Meridionali. Munții Țarcu ocupă regiunea de nord-vest a Carpaților Meridionali, suprafața sa fiind asemănătoare cu cea a unui triunghi dreptunghic, cu catetele aproape egale, orientate spre văile râurilor Timiș și Bistra, respectiv cu ipotenuza formată din cele două vai cu direcții opuse, cea a râului Rece (cunoscut și ca Râul Hideg) și cea a râului Șes, continuat de valea Râului Mare, la rândul său afluent al Râului Strei.

Culmea principală are orientare dinspre nord-est înspre sud-vest. Altitudinea maximă a masivului este atinsă în vârfurile Căleanu, cu 2.192 m (2.190 după alte surse), Țarcu, cu 2.190 m, și Pietrii cu 2.162 m.

Accesibilitate 

Cărări numai bune de luat la picior 

Munții Țarcu sunt accesibili dispre mai multe zone, dinspre valea sau culoarul Bistra (localitatea Bucova, Caraș-Severin, fiind un bun punct de plecare), dinspre Hațeg aflat în județul Hunedoara, dinspre Poiana Mărului, dinspre Munții Godeanu, dinspre partea estică a munților Retezat, respectiv dinspre mai multe localități de pe culoarul Timiș – Cerna, aflate la sud de Caransebeș pe drumul spre Orșova.

Explorarea muntelui

Munţii Ţarcu formează o zonă compactă practic nealterată şi fără aşezări umane, cu excepţia Poienii Mărului şi a complexului turistic Muntele Mic. Masivul concentrează un complex de ecosisteme preponderent naturale (81 %), cu o diversitate remarcabilă şi cu o abundenţă locală de 25-78 ori mai mare faţă de media la nivel naţional.

Din fondul forestier, peste 10.016 ha sunt păduri virgine şi cvasivirgine – 29 % din aria impadurita si 1/6 din aria intregului masiv. Muntii Tarcu constituie un areal prioritar pentru conservarea biodiversităţii carpatine cu o înaltă valoare a acesteia. Ei concentrează 6 tipuri de ecosisteme naturale, respectiv de pădure, de pajişte, saxicol, acvatic, riparian şi cavernicol.

Traseele prezentate nu implică dificultăţi deosebite pentru a fi parcurse în timpul verii şi pe vreme bună. Însă pe vreme nefavorabilă şi în condiţii de iarnă, unele trasee (mai ales în golul alpin) pot deveni periculoase şi dificil/imposibil de urmat în siguranţă. Înainte de a porni într-o drumeţie informaţi-vă asupra condiţiilor meteo şi asiguraţi- vă că aveţi echipamentul şi experienţa necesară pentru parcurgerea traseului propus.

Serviciul Naţional Salvamont poate fi apelat de urgenţă la nr. 0-SALVAMONT (0725826 668).

26 Mai – Ziua Munţilor Ţarcu

Ateliere pentru copii precum: laboratorul naturii, căutare de comori pe Traseul Tematic ”La Mesteceni”, sălbăticie în Munții Țarcu, prim ajutor în drumețiile montane, plimbare cu caiac, bicicletă, tiroliană, tir cu arcul, creativitate, etc.