Descoperă varietatea formelor de relief și râurilor care sunt gazdele faunei și florei bogate din regiune.
Comuna Armeniș, aflată în vecinătatea Munților Țarcu, a fost zona aleasă de WWF România pentru inițiativa de a introduce zimbrul, o specie dispărută din habitatele din România de peste 150 de ani. Specia are o importanță ecologică deosebită. Zimbrul este supranumit “peisagistul sălbăticiei”, pentru că creează cărări utile și pentru celelalte animale. De asemenea, prin faptul că reduce numărul de arbori, creează posibilitatea apariției de arbuști sănătoși.
Prin acțiunile lor de hrănire, zimbrii contribuie la păstrarea unei vegetații mozaicate, de pădure combinată cu pășuni. Astfel e posibil să se propășească un număr mai mare de animale și plante, iar starea de sănătate a ecosistemului este de asemenea bună în consecință. Crearea de condiții ecologice favorabile pentru desfășurarea proceselor naturale se face prin management activ și de non-intervenție.

Apele
Timișul este răul care adună în matca sa toți afluneții de pe teritoriul comunei. El trece de la sud spre nord prin partea de apus a satului. La intrarea în Armenis primul afluent mai important al Timisului vine din stânga și este pârâul Biban, pe malul drept două râuri de munte , Râul Alb și Râul Lung ,unite la câțiva kilometric în partea de răsărit a satului Fenes.

Clima
Pe teritoriul comunei se simte o climă de tranziție între cea de stepa și cea muntoasă , cu ierni mai blânde ca urmare a pătrunderii maselor de aer mediteranean și veri destul de călduroase.

Flora
Vegetația este una bogată predominând pădurile de fag şi conifere care sunt exploatate. Pe cursul apelor şi în locuri mlăştinoase cresc: anini, arini, sălcii şi răchită. Din zona alpină către sat întâlnim afinul, zmeurul, murul, feriga etc. Din peisajul comunei nu lipsesc nici livezile cu pomi fructiferi.
În țara gugulanilor, din care Armenişul face parte, un loc deosebit îl ocupă mărul, cultivarea lui fiind cântatăşi în doine („Gugulan cu car cu mere”).

Fauna
Prin pădurile localității trăiesc animale sălbatice ca: ursul, lupul, cerbul, căpriorul, zimbrul, porcul mistreț, vulpea, jderul, viezurele, iepurele, vidra. În ape întâlnim peşti ca : păstrăvul, lipanul etc.
Dintre păsările sălbatice întâlnim : vulturul, corbul, uliul, cioara, vrabia, rândunica, sticletele, privighetoarea, graurul, bufnița, cucuveaua, cucul etc. Primăvara şi vara este o adevărată plăcere să hoinăreşti prin păduri şi să asculți ciripitul păsărilor.