În atmosfera minunată a Munților Tarcu, inițiativa de resălbăticire din Măgura Zimbrilor a găzduit timp de două zile un brainstorming, cu scopul de a dezvolta o idee viabilă care ar permite naturii și dezvoltării durabile să colaboreze mai bine, folosind caracteristicile unice ale tehnologiei blockchain: descentralizare, încredere, transparență.

WWF România s-a întâlnit cu Marcus Dap de la ETH Zurich (Universitatea Tehnică Federală din Zürich), Toni Caradonna și Roman Eyholzer, ambii de la Fundația Porini. Pentru a încuraja o atmosferă inovativă, la întâlnire a participat unul dintre internii din Taskforce-ul Măgura Zimbrilor, Danne Milo van Ronne, și Gelu Stoicănescu, un absolvent recent al Facultății de Finanțe și Matematică. Echipa WWF a fost reprezentată de Oana Mondoc, ghidul spre tehnologiile inovatoare în cadrul WWF România, Corina Gheorghiu, specialist în economie ecologică și Alina Floroi, un partener extern care oferă sprijin în cadrul proiectului tehnologic.

Sesiunea s-a încheiat cu o experiență de urmarire a zimbrilor condusă de rangerul Daniel Hurduzeu. Grupul a fost deosebit de norocos, deoarece participanții au reușit să vadă urme de zimbru, cerb, urs, râs și bursuc pe drum.

După ce au mers pe urmele zimbrilor, au auzit zgomotul lor într-o poiană. Rangerul a ghidat toată lumea în pădure pentru a merge în jurul zimbrului și a căuta un unghi bun pentru a-I vedea de departe. Câțiva membrii ai echipei au reușit să surprindă un grup de aproximativ 6 zimbri și doi viței înainte ca aceștia să fugă în pădure.

Ce implicații are munca depusă

Marcus și echipa sa de la ETH, inclusiv cadre universitare din întreaga Europă, dezvoltă un sistem de stimulare financiară nou, nuanțat și multilateral, pentru a promova o economie circulară, divizibilă și pentru a atinge obiective sociale prin colaborare. Fundația Porini este un mecanism de deschidere a drumurilor pentru aducerea technologiei blockchain în lumea conservării, stabilind soluția descentralizată a lanțului de sustenabilitate pentru a avea grijă de lumea naturală și alte obiective comune care fac parte din Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabilă.

Tehnologia Blockchain permite colaborarea unor rețele mari de oameni care nu se cunosc neapărat între ei. Cheia acestei tehnologii stă în faptul că informațiile din sistem nu pot fi modificate de un singur participant. De asemenea, tehnologia permite oamenilor să ajungă cu ușurință la un consens.

Modul în care tehnologia blockchain poate acționa în platforma tech-nature care se dezvoltă în Armeniș se conectează cu nevoia de a activa părțile interesate pentru a aprecia importanța naturii și a înțelege că acțiunile pozitive au cu adevărat un impact.

O mulțime de proiecte legate de natură suferă din cauza lipsei de vizualizare și de înțelegere a impactului acestora. Aceasta este în special o frustrare pentru donatorii care doresc să știe dacă banii donați de ei au un efect.

Cum vedem viitorul 

WildAI [eye] prevede creșterea impactului monitorizării vieții sălbatice, prin proiectarea unui sistem de inteligență artificială (AI) care conține dispozitive mici de urmărire GPS care pot fi montate pe zimbri, carnivore mari și alte mamifere mari. Acest proiect este o platformă de lansare pentru a produce instrumente rentabile pentru monitorizarea pe scară largă a speciilor sălbatice adaptate la terenul dificil din Carpați. Captarea automată a datelor de pe teren va contribui la crearea unui sistem care să permită o vizualizare exactă a stării de sănătate a ecosistemului.

Blockchain poate ajuta la alinierea intereselor zonelor sălbatice și bunăstarea localnicilor și va oferi un scenariu în care o dezvoltare armonioasă poate să ofere protecție faunei sălbatice. “Prin rezolvarea nevoilor naturale, rezolvăm nevoile sociale și viceversa”, a fost viziunea exprimată în cadrul atelierului.

WildAI [eye] a stabilit o etapă de 6 luni pentru atingerea etapei MVP în domeniul monitorizarii hardware, a platformei GIS online și a instrumentelor blockchain.

WildAI [eye] este primul pilot al WWF-România ca “Panda Lab”. Prin intermediul laboratoarelor Panda Labs, WWF lucrează cu tehnologie, business, design, mediul academic și conservare pentru a dezvolta noi abordări pentru a rezolva cele mai stringente probleme ale planetei noastre. Panda Lab va deveni acceleratorul descentralizat al WWF România, o comunitate de rezolvare a problemelor care are ca scop atragerea de parteneri și finanțarea treptată.

Urmariți dezvoltarea proiectului pe canalele WWF:

Facebook WWF Romania

Instagram

Twitter

Text: Alina Floroi

Fotografii: Alina Floroi, Toni Caradonna, Oana Mondoc