Măgura Zimrbilor se întinde pe plaiurile pitorești ale comunei Armeniș unde un proiect ambițios

de protejare a vieții sălbatice a fost îmbrățișat  si dezvoltat în ultimii 4 ani.

Dezvoltarea sustenabilă a acestei zone și bunăstarea comunităților locale este o misiune a unei echipe de parteneri:

AMZA, WWF, Primaria Comunei Armeniș, Rewilding Europe și prieteni din întreaga tară:

Asociația Măgura Zimbrilor Armeniș

Odata cu sosirea primilor zimbri în Armeniș, a luat naștere Asociația locală Magura Zimbrilor Armeniș, pentru a impulsiona dezvoltarea de acitivități care valorifică natura sălbatică și moștenirea culturală într-un mod sustenabil. AMZA este umbrela inițiativelor mici sau mari care însumează oferta ecoturistică din această zonă: cazare și masă, ghidaj specializat, produse locale, trasee și infrastructură turistică) promovarea acestora sub un singur brand Măgura Zimbrilor.

În 2016, AMZA, WWF și Rewilding Europe au lucrat impreună pentru a crea un brand local pentru produse, din Măgura Zimbrilor, pentru a reactiva și întări moștenirea culinară, de manufactură a comunității și mândria în puterea mâinilor. Cel mai important produs este experiența de vizitare și câteva bunătăți precum mierea sau răchia pe care le poți degusta la Centrul de Vizitare.

Primăria Comunei Armeniș

Între munții Țarcului şi Semenicului, între frumoase chei formate de râul Timiş şi înconjurat de dealuri înalte, localitatea Armeniş este de un pitoresc şi o frumusețe unică. Satul este atestat documentar din anul 1428 pe locul actual al Satului Bătrân, iar la sfarşitul secolului al XVIII-lea, respectiv anul 1791, are loc strămutarea locuitorilor de pe valea pârâului Armeniş din Sat-Bătrân pe acest platou şi aşa ia naştere localitatea. Comunitatea locală este parteneră în proiectul de resălbăticire a zimbrului încă de la început și a oferit aproape 75 de hectare din pășunea comunală pentru țarcul zimbrilor – locul din care începe procesul de resălbăticire.

Primăria Comunei Armeniș

WWF Romania

Împreună cu partenerii locali, AMZA și Primăria Armeniș, Rewilding Europe, WWF lucrează la crearea unui model de dezvoltare durabilă în Carpații Meridionali, care să se bazeze pe valorile specifice uneia dintre cele mai mari zone de sălbăticie din Europa. Misiunea WWF la nivel global este aceea de a stopa degradarea mediului şi de a construi un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura. Proiectele WWF din cele 100 de ări, pe 5 continente, în care organizația este prezentă se grupează în jurul a şase direcții principale: păduri, ape dulci, oceane şi zone de coastă, specii amenințate, schimbări climatice, poluare.

În România, WWF lucrează din anul 2006 pentru protejarea mediului sălbatic din Munții Carpați și din lungul Dunării: arii protejate, păduri, urși bruni, Delta Dunării, sturioni. La toate acestea se adaugăstimularea tranziției spre economia verde și un program de educație de mediu adresat tinerilor.

WWF ROMÂNIA

Rewilding  Europe

Organizație fondată în anul 2011, propune o viziune nouă de conservare a naturii la nivel european, cu mai mult spațiu pentru natură, viață sălbatică si procese naturale. Inițiativa își dorește readucerea biodiversității pentru noi toți, să ne bucurăm de ea și să explorăm noi metode prin care oamenii pot câștiga un trai echitabil de pe urma naturii.

REWILDING EUROPE

ORGANIZAȚII PARTENERE

Parcul Natural Vânători Neamţ

Parcul Natural Vânători Neamț (PNVNT) este o arie protejată constituită în 1999, cu statut de parc natural, destinată protejării moştenirii naturale. Aici este primul nucleu de resălbăticire a zimbrului din România; singurul loc din lume unde zimbrul se află în captivitate, semi sălbăticie și libertate.

Asociația de Ecoturism din România

AER este un parteneriat pentru conservarea naturii și dezvoltarea turismului în România, realizând legătura între asociații de turism, organizații neguvernamentale de dezvoltare locală și conservarea naturii, proiecte de conservarea naturii și agenții de turism.

BikeAttack Reșița

Asociația BikeAttack Reșița este o organizație nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, înființată în aprilie 2003 de o mână de oameni determinați.

BikeAttack Reșița susține dezvoltarea Banatului, apropierea oamenilor de sport și deschiderea unor noi orizonturi de activitati de recreere în mijlocul naturii.

PRIETENI AI MĂGUREI ZIMBRILOR

CE PREUȚIM

Descoperă Măgura Zimbrilor prin experiențe care te aduc în mijlocul comunității și naturii.