În județul din Caraș-Severin, e un loc numit Măgura Zimbrilor și va fi casa noastră pentru următoarele luni, luni în care vom explora habitatul zimbrilor, înțelegându-le comportamentul, urmărindu-le urmele, observând ce mănâncă și cum se comportă în anumite situații. Dincolo de principalul scop pentru care suntem aici, o să mai avem șansă să învățăm și informații despre cultura fiecăruia, dat fiind faptul că echipa proiectului este alcătuită din persoane din Elveția, Italia, Spania, Olanda și, bineînțeles, România.

Încă din prima zi când am ajuns aici, am fost impresionați de frumusețea zonei, am putut respira aer curat (mai ales că mai toți venim din orașe destul de aglomerate) și, bineînțeles, ne-am bucurat privirile cu frumoasele culori de toamnă, în această zonă fiind multe păduri de foioase. În primele noastre plimbări de explorare prin pădure, ne-au dat impresia că acolo puteam descoperi întreaga frumusețe a Pământului, căi indiferent de vreme (căci am avut câteva plimbări și pe vreme ploioasă) am putut asculta trilurile păsărilor, foșnetului vântului, lucruri care ne-au făcut să fim mult mai atenți și mai curioși cu fiecare pas pe care îl făceam. Prima noastră vizită în pădure făcută cu scopul de a vedea exemplarele de zimbri din acest ținut, nu a fost chiar cu noroc, însă în următoarele zile, răbdarea ne-a fost răsplătită: am observa în tăcere câțiva zimbri în mediul lor natural. Dintre toate exemplarele văzute, am fost surprinși de un mascul de talie mare, acoperit de ramuri și copaci (acesta fiind într-o pădurice tânără), de care nu ne-am apropiat să îl vedem mai bine, pentru că septembrie, alături de august, este luna lor de reproducere, așadar nu este indicat să fii prea mult în jurul lor, în special să îți simtă prezența pe teritoriul lor.

În altă ordine de cuvinte, aceste păduri din Munții Țarcu trebuiesc explorate pentru frumusețea lor, zimbrii să fie descoperiți și observați. Și, să nu uit, aici ne simțim ca acasă, căci sătenii din Feneș sunt foarte de ajutor și politicoși și, să nu mai spun, mâncarea gătită de gospodinele de pe aici e chiar foarte gustoasă. Pe data viitoare!

For English go here » https://bisonhillock.ro/

image

Text și foto Daniel Mîrlea

http://www.wwf.ro/visitbison