Mituri și obiceiuri se găsesc din belșug între dealurile din Armeniş.
Veniți pregătiți pentru a fi fermecați de povești transmise din generație în generație.

Sub Margine

Sub Marginea

Sat Batran

Sat Bătrân

Plopu

Plopu

Fenes

Feneș

Păstoritul

Păstoritul pornește de la Dunăre și ajunge pană în munți și se numară printre îndeletnicirile seculare ale zonei. Pe vremuri, în Duminica Mare se ținea la Piatră Scrisă un târg și se făcea negoț cu sare pentru oi.

La începutul lunii mai sătenii au obiceiul de a „măsura” oile.

Oile se mulg, se măsoară cantitatea de lapte dată de fiecare turmă, după care mioarele sunt lăsate să plece la munte. Acesata este tradiția care îi aduce impreună pe săteni, pe ciobani, dar și pe oasptii care sunt curioși despre vechile îndeletniciri ale zonei.

Arta fabricării răchiei

Fum străveziu și aburi îmbătători se ridică peste numeroase gospodării unde prunele de vară sunt folosite la fabricarea „răchiei” (țuicii). Localnicii invită cu drag orice curios pentru a-i explica procesul prin care trec fructele dulci pentru a deveni răchie savuroasă și parfumată.  

De Paşti

În ziua de Paşti se taie cu sapa din grădină glie cu iarbă verde şi se pune în pragul casei. Cu lumina sfântă luată din biserică cu mic cu mare se merge în procesiune la crucea din partea de nord a satului, de unde după stihurile Învierii se merge la uşa cimitirului iar apoi se înconjoară biserica de trei ori şi se continuă slujba Învierii în biserică. Atunci când nu bate vântul este o adevărată feerie, sa priveşti lumânările din ferestrele caselor, din cimitir şi din mâinile credincioşilor.

Sânzâienele – 24 Iunie

În ajunul sărbătorii seara se merge la ţarină cu crengi verzi de anin şi se pun la capătul holdei ca apărătoare pentru recoltă. În noaptea sărbătorii, pe vremuri fetele se spălau la râu ca să nu fie somnoroase peste vară. Dimineaţa se culeg flori de sânzâiene  şi tot felul de plante medicinale pentru diferite boli. Şi la biserică se aduc flori de sânzâiene.