S-a lucrat intens în ultimele două săptămâni în Măgura Zimbrilor, întreaga echipă concentrându-se pe sarcinile specifice fiecăruia. Munca în echipă a dat roade într-o serie de situații, de la facilitarea cluburilor despre natură, la voluntariat pentru a construi trasee pentru concursul de mountain bike din Reșita Metal Enduro, și pregătirea Filmului din șură pentru copiii din Feneș.
Construcția posturilor de observație
Este dificil să privești comportamentul nealterat al animalelor sălbatice și să găsești modalități mai bune de a fi în inima sălbaticiei, de aceea, camuflarea în posturi de observație este esențială pentru cercetarea pe care o desfășoară Taskforce-ul.
Sebastian și Tristian au construit mai multe posturi de observație care le permit să vadă fără să fie văzuți. Construcțiile din ramuri se îmbină perfect în împrejurimi și oferă ochilor ageri șansa de a analiza zimbrul maiestuos fără a fi deranjat.
Cei doi petrec ore întregi, de dimineață până seara, scanând în liniște și atent peisajul pentru orice mișcare care poate indica prezența faunei sălbatice. Materialul filmat, fotografiat și analiza directă făcută de ei sunt prețioase pentru întelegerea comportamentului zimbrilor în sălbăticie.
Colectarea datelor
Explorarea regiunii și urmărirea îndeaproape a zimbrului permite Taskforce-ului să colecteze fecalele proaspete, care apoi vor fi uscate și analizate în laborator. De-a lungul drumului, echipa descoperă, de asemenea, piste proaspete ce țin de zimbru, dar și alte animale cum ar fi ursul brun și cerbul roșu.
Cluburi pentru natură
Nu există zile plictisitoare în Măgura Zimbrilor. O parte din echipă este pe teren, o parte într-o sală de clasă cu aproximativ 20 elevi vorbind despre sălbăticie, dezvoltare comunitară și management de proiect.
Tineri Activi pentru Sălbatică și Zimbri este o serie de cinci cluburi deschise în cinci licee din Carpații de Sud-Vest din România. Aceste cluburi, cu ajutorul profesorilor și invitaților speciali, permit copiilor să exploreze și să înțeleagă mai bine lumea naturală din jurul lor, în timp ce dobândesc și practică un set de abilități cum ar fi munca în echipă, vorbirea publică, creativitatea și managementul de proiect. Dezvoltarea unei conștientizări a beneficiilor și potențialelor amenințări împotriva zonelor sălbatice de la o vârstă fragedă va contribui la asigurarea modului în care generațiile viitoare vor gestiona resurse prețioase. Prima întâlnire a acestui an a început în Liceul Tehnologic Sf. Dimitrie Teregova (jud. Caraș-Severin) și a continuat în Școala Gimnazială Armeniș, Școala Primară Feneș, Școala Gimnazială Densuș și Școala Gimnazială Sarmizegetusa (jud. Hunedoara).
În fiecare club există aproximativ 20 de copii, iar proiectele pe care au venit să le dezvolte în acest an școlar variază de la dezvoltarea unui program postliceal pentru copii defavorizați la un festival comunitar pentru reducerea poluării.
For English please click here: http://bisonhillock.tumblr.com/post/178727863196/builders-gatherers-and-teachers
Ești curios să vezi cum vor evulua lucrurile în Măgura Zimbrilor? Fii atent la postările de pe canalele noastre:
The Bison Hillock Blog /Jurnal din Magura Zimbrilor
Facebook Rewilding Southern Carpathians
Text: Bianca Ștefănuț
Fotografii: Bianca Ștefanuț, Tristian Herbert & Astarte Cîrstea