Project Description

Satul Bătrân, aşa cum îi spune şi numele, a fost locul în care stramoşii armenişenilor au găsit un loc prielnic pentru a se stabili, la umbra Muntelui Ţarcu, pe valea săpată de râul Argena.

Este astezat la o distanţă de aproximativ 5 kilometri de Armeniş pe şoseaua europeană E60 spre Caransebeş şi se întinde pe o distanţă de aproximativ 7 kilometri către Muntele Ţarcu fiind despărţit de comună, de dealuri înalte.

Delungul râului Argena, denumit şi pârâul Armeniş, puteţi descoperi cele peste 100 de gospodarii încare cei 376 locuitori lucreazăcu spor sau vă invită să ascultaţi legendele locului.

Biserica din Sat-Bătrân este filie a Parohiei Armeniş până în anul 1980 când Pretul pensionar Protopop Gheorghe Bihoi se stabileşte aici şi pune temelia unei noi parohii. Vrednicii credincioşi de aici cumpără în mijlocul satului un loc pentru cimitir şi în data de 8 iunie 1980 părintele Gheorghe Bihoi (Taica Popa), săvârşeşte prima Sfântă Liturghie la umbra unui măr. În toamna acestui an se amenajează un locaş de rugăciune într-o casă nelocuită pusăla dispoziţia preotului de credinciosul Gheorghe Mia.

În anul 1945 se înfinţează şcoala primară din Sat Bătrân, la început într-o casă închiriată iar în 1950 avea local propriu, cu locuinţă pentru învăĠători şi cămin cultural (o sală) . În primul an şcolar 1945 – 1946, a fost numai clasa I cu un număr de 31 elevi şi învăţător directorul şcolii din Armeniş, Adrian Georgescu.