Călătorind peste 500 km pentru a întâlni, a învăța și a face schimb de bune practici cu primul Parc Natural care a reintrodus zimbrii în sălbăticie în România s-a dovedit a fi o experiență excepțională pentru echipa de interni.

După o scurtă oprire în Brașov pentru a admira frumusețea orașului îmbrațișatat de munți și pentru sărbătorirea zilei de naștere a colegei noastre Ariane, drumul ne-a purtat la Parcul Natural Vânători Neamț care se află în partea de nord a județului Neamț și se întinde pe 30.818 hectare, din care 26.190 hectare sunt de pădure.

Vizita in Vanatori Neamt
Administrația parcului, condusă de domnul Sebastian Cătănoiu, a salutat călduros echipa Măgurii Zimbrilor, au vorbit despre stadiul proiectului de conservare și despre imensul progres înregistrat atât în ​​Vânători Neamț, cât și în Armeniș.

Vânători Neamț este singurul parc unde zimbrul poate fi găsit liber (37 zimbri) într-o incintă de aclimatizare (12 zimbri) și, de asemenea, în captivitate, ca parte a grădinii zoologice a comunei Vânători.

Rangeri din Vanatori Neamt
Rangerii i-au ajutat pe noii veniți să descopere cele 80 de hectare de aclimatizare și nu le-a fost mică surpriza de a nimeri față în față cu un mascul de zimbru la începutul călătoriei, devorând fân. Ne-am uitat unul la altul pentru ceea ce părea a fi un moment suspendat în timp, după care ambele părți și-au făcut drum prin pădurea seculară.

Următoarea întâlnire nu a fost mai puțin impresionantă cu un mascul odihnindu-se și lăsând pe toată lumea să-l privească de la mai puțin de 10 metri, în timp ce el lenevea înlăturând muștele cu coada. Ariane a surprins momentul cu aceasta fotografie deosebită.

Mascul de zimbru
Echipa a adunat informații despre starea colectivului din grup, 10 bizon cu doi viței de anul trecut, condusă de o femeie alfa și de un mascul și de cei doi masculi solitari care se perindă în incintă. De asemenea, au fost bucuroși să audă despre zimbrii care se află în sălbăticie, din care doi masculi poartă gulere de urmărire, facilitând astfel monitorizarea lor.

Echipa in actiune
O veste bună este întotdeauna binevenită, iar povestea unui vițel născut în decembrie 2012, care este acum o mamă in devenire i-a bucurat pe stagiarii care au visat probabil la prima oară când vor fi martorii unei nașteri în sălbăticie.

Mascul si femela de zimbru
Săptămâna s-a încheiat cu echipa ghidând un echipaj de filmare care intenționa să surprindă rolul zimbrului în modelarea ecosistemului. Lista cadrelor dorite părea dificil de realizat, dar datorită cunoștințelor prețioase ale rangerilor din Vânători Neamț și strategia stabilită într-o rundă de practică, trei echipe au pornit să găsească creaturile impunătoare.

Echipa de filmare
Un mascul de peste 8 ani ne-a oferit o imagine deosebită – devorând scoarța unui cireș căzut, dar momentul de impact a fost turma care ne-a permis să ne apropiem foarte mult. Observându-i comportamentul, băile de praf, mănâncând într-o poiență și în pădure.

Pui alaptandu-se
Observarea a doi viței care se alăptează, în vârstă de un an și respectiv doi ani, ne-au lăsat pe toți, chiar și pe rangeri, fără suflare și uimiți.

Ce șansă deosebită pentru ehipa din Măgura Zimbrilor de a analiza comportamentul grupului și de a înțelege mai bine toate legăturile dintre aceste creaturi maiestuoase și mediul lor. Cu toții dorim clădirea acestui vis de a vedea zimbrii deplasându-se pe întregul lanț Carpatic. Astfel dezvoltăm împreună proiectul WildAI prin cercetare, studii comparative și integrarea datelor.

Text și fotografii: Bianca Ştefănuț